Grad Rubije

Grad, ki se dviga visoko nad kraško planoto, ima bogato in vznemirljivo zgodovino: tu so v bronasti dobi nastale prve naselbine (neolitski kaštelirji), v srednjem veku naj bi v te kraje prispel kralj Rihard Levjesrčni, ki se je vračal iz križarskih vojn; sledi prevlada plemstva in nastop protestantizma, ki ga zaznamujejo prihod Primoža Trubarja in prve pridige v lokalnih jezikih, slovenščini in furlanščini, nato izbruh gradiščanskih vojn (1615-1618), ko je bil grad prvič porušen, veliko pozneje pa prva svetovna vojna (1915-1918), ko so celo vas evakuirali ter porušili grad in vinograde, ki jih je Dunajski dvorec tako zelo cenil, in seveda vrnitev naših prednikov na Kras in njihov vse večji občutek pripadnosti, ki s seboj prinaša upanje v prenovo.

Druga svetovna vojna, strah in hladna vojna. Leta 1998 nastopi obdobje miru, ki spodbudi obnovo gradu in ponovno posaditev avtohtonih sort trt.

 

VISITE GUIDATE AL CASTELLO

_________________

INFO CANTINA E PRENOTAZIONE VISITE, ALLOGGI E ALBERGHI LOCALI: +39 0481 067616 – cell. +39 349 79 57 889 – info@castellodirubbia.it

Knjiga
“Il Castello di Rubbia – Rubijski Grad”
avtorja Venceslav Černic in Paola Predolin
je na voljo v italijanščini, slovenščini, nemščini in madžarščini.