Kaj je tisto, kar človeka pripravi do tega, da se obveže v skoraj nemogoči misiji, kot je obnova ruševine, za katero so vsi menili, da je brez vsakega upanja?
To je najpogostejše vprašanje. Norost, sanje, nezavedna odločnost, želja po tem, da si vkljčen v igri, upanje na zaslužek. Odgovor ni niti neposreden niti logičen, saj se motivacija za to nahaja globoko v osebnem čustvenem polju.

O ozadju vsega je ljubezen do moje družine, ki me je skozi vsa ta leta podpirala in se z menoj trudila pri uresničevanju teh sanj.

V tem trenutku se želim spomniti prav svojih najdražjih, zlasti žene Luciane in sina Vanje, ki ju danes ni več poleg mene, ter hčerke Nataše, iskrene in neločljive sodelovalke, na katero se lahko vedno zanesem.

Gre za ljubezen do mojih korenin, do kraja, kjer sem se rodil, ljubezen ki se kaže skozi navdih in željo po vrednotenju te grobe in negostoljubne zemlje, ki pa je edinstvena in bogata iz geološkega, morfološkega in naravnega vidika. Gre za zemljo, ki je politično in geografsko smatrana kot obrobna, marginalna. Bila je prej območje prehoda kot obmejno območje in je pričevalka grozljivih vojnih dogodkov, v katerem so bile vpletene glavne velesile v različnih zgodovinskih bojih. Bila je predvsem naravno krizKaj je tisto, kar človeka pripravi do tega, da se obveže v skoraj nemogoči misiji, kot je obnova ruševine, za katero so vsi menili, da je brez vsakega upanja?

To je najpogostejše vprašanje. Norost, sanje, nezavedna odločnost, želja po tem, da si vkljčen v igri, upanje na zaslužek. Odgovor ni niti neposreden niti logičen, saj se motivacija za to nahaja globoko v osebnem čustvenem polju. O ozadju vsega je ljubezen do moje družine, ki me je skozi vsa ta leta podpirala in se z menoj trudila pri uresničevanju teh sanj.

V tem trenutku se želim spomniti prav svojih najdražjih, zlasti žene Luciane in sina Vanje, ki ju danes ni več poleg mene, ter hčerke Nataše, iskrene in neločljive sodelovalke, na katero se lahko vedno zanesem.

Gre za ljubezen do mojih korenin, do kraja, kjer sem se rodil, ljubezen ki se kaže skozi navdih in željo po vrednotenju te grobe in negostoljubne zemlje, ki pa je edinstvena in bogata iz geološkega, morfološkega in naravnega vidika. Gre za zemljo, ki je politično in geografsko smatrana kot obrobna, marginalna. Bila je prej območje prehoda kot obmejno območje in je pričevalka grozljivih vojnih dogodkov, v katerem so bile vpletene glavne velesile v različnih zgodovinskih bojih. Bila je predvsem naravno križišče različnih kultur, jezikov in skupin, kar bi bilo pojasnilo, na primer, zakaj je Primož Trubar izbral to območje za svojo reformatorsko pridigarstvo.

Rubijski grad, ki je bil udeležen in pogosto protagonist vsakega pomembnejšega dogodka, je za prebivalce kraja skoraj simbol zgodovinskega spomina. Njegova izguba bi pomenila odpoved naši preteklosti in prezir pomembnega opozorila, ki prihaja iz zgodovine s tem, ko bi pozabili tragične in nesrečne človeške in družbene posledice, ki jih je vsaka vojna povzročila.

Prav zato je njegova obnova danes pridobila vrednost, ki se kaže skozi sporočilo miru, združevanja prav v tej Evropi različnih ljudstvev, ki si prizadevajo v iskanju skupne identitete in duše.

Iskreno se zahvaljujemo prijateljici Paoli Predolin. Zaradi njenih raziskav in njenega truda je nastala ta izdaja, prva, ki govori o zgodovinskem izvoru rubijskega gradu, o osebnostih, ki so v različnih obdobjih tam prebivali. 

 15 maggio 2014, Venceslav Černic

Cadenza d’inganno 2011


„Obožujem belo predikatno vino in se od nekdaj sprašujem, kako je videti trgatev sorte Ramandolo … Prepričana sem, da lahko tudi iz istrske malvazije pridobimo odlično predikatno vino. Poleti leta 2011 so bili grozdi malvazije prekriti z botritisom, žlahtno gnilobo najboljše vrste. Botritis se pogosto pojavlja na grozdju, iz katerega pridobivamo vino Leonard. Takrat smo v majhnem delu vinograda pustili, da se grozdje posuši na trti. Temu delu vinograda pravimo Malvasia špica in je obrnjen proti severovzhodu. Takrat smo izgubili 70 % pridelka. V klet smo prinesli le nekaj grozdov, a bili so krasni. Tistega leta sem med maceracijo in vrenjem dojela veliko življenjskih resnic.

Odločili smo se, da bomo mošt ohladili na -2° stopinji. Naravnost vzhičena sem bila, ko sem opazila, da se tudi pri tej temperaturi vrenje nadaljuje, čeprav zelo počasi. Celo klet so preplavile dotlej še nepoznane vonjave. Dišalo je res opojno! Kvasovke so se borile za preživetje, jaz pa sem se čudila njihovi neverjetni življenjski moči. Dotlej me ni še nobeno vino tako prevzelo. Bila je nedelja. Ko so zvonovi odbili poldan, smo prenehali s hlajenjem in vino prepustili njegovi usodi, ne glede na končni rezultat. Vrenje je trajalo več mesecev, ni ga hotelo biti konec … Zrak je bil nasičen z nenavadnimi vonjavami … To so bile prijetne vonjave, ni šlo za mlečnokislinsko vrenje. Ravno vonjave so me spodbudile, da nadaljujem. Medtem se je začelo tudi mlečnokislinsko vrenje – naravni proces, v katerega nisem želela poseči.Ko se je vrenje končno ustavilo, je bilo sladkornega ostanka premalo za predikatno vino. Takoj sem začutila, da je bilo to vino do neke mere moje, zato sem morala zanj najti primerno ime. Takoj sem pomislila na ime Cadenza d’inganno (varljivi sklep). Vedela sem, da je to edino pravo ime zanj; ime, povezano z glasbo. Zaporedje akordov, ki konec glasbenega stavka preusmeri in zahteva njegovo nadaljevanje … kot da ni še napočil čas za zaključek, ker je vse skupaj prelepo, skoraj večno. Sprva sem pomislila: „To pa ne gre! To ni v redu!“ takoj zatem pa sem si rekla: „Zakaj pa ne?“ Saj je tako pravzaprav v glasbi, pri vinu in sploh v življenju. Odkrivanje tega vina in sprejemanje njegovih posebnosti me je vodilo v neskončnost.“

8. marec 2015, Nataša Černic

Grad Rubije

Urnik: ob ponedeljkih, sredah in petkih od 17.00 do 19.00, ob sobotah od 11.00 do 13.00 in od 15.00 do 18.00, ob nedeljah je obvezna rezervacija.
Za informacije in rezervacije pokličite na telefonsko številko: +39 349 79 57 889
ali pišite na elektronski naslov: info@castellodirubbia.it

Turistična in enogastronomska ponudba

Svojim gostom ponujamo tudi turistične pakete po meri. Ti vključujejo voden ogled Gradu Rubije in naših vinogradov ter zgodovinskih znamenitosti Vrha sv. Mihaela: topniških rovov iz prve svetovne vojne, spomenika padlim v drugi svetovni vojni, zaklonišč iz obdobja hladne vojne in naravne kraške jame.

Obiskovalcem je na voljo tudi bogata ENOGASTRONOMSKA PONUDBA (klikni tukaj za več informacij), ki vključuje obisk kleti, degustacijo vin in pokušnjo tipičnih kraških proizvodov. Pri nas lahko gostje rezervirajo tudi kosila, večerje in privatne zabave. Naša dvorana je idealen prostor za konference, razstave in koncerte.

INFO +39 0481 067616 – cell. +39 349 79 57 889 – info@castellodirubbia.it