Malvasja

Sorta: 100 % istrska malvazija
Proizvodno območje: Kras
Prst: apnenčasta planota, ki jo prekriva rdeča zemlja z visoko vsebnostjo železa
Srednja starost trt: 18 let
Razporeditev ob sajenju: Guyot – 9.800 trt na hektar – metoda Simonit
Donos: 30 stotov na hektar
Preventivni ukrepi v vinogradu: v zadnjih 20 dneh zorenja na grozde razpršimo emulzijo iz propolisa. Gre za antiseptik, ki na ekološki način preprečuje napade gliv (botritisa, kisle gnilobe)
Postopek proizvodnje: grozdje ročno trgamo konec septembra in ga shranimo v zabojih; sledi pecljanje; vrenje poteka na naravnih kvasovkah v jeklenih sodih pri nadzorovani temperaturi (20°C); sledi maceracija (namakanje jagodnih kožic) za največ 20 dni (trajanje maceracije je lahko različno glede na letino). Vino nato od 12 do 18 mesecev zori na kvasovkah; v tem obdobju pride do dveh naravnih fizikalnih procesov: mlečnokislinskega vrenja in stabilizacije. Vino ustekleničimo po treh letih brez filtriranja. Ob upoštevanju naravnega postopka zorenja vina se včasih odločimo za zorenje v starih barik sodih iz slavonskega hrasta; vino ustekleničimo dve leti pozneje brez filtriranja, nato pa vsaj eno leto zori v steklenicah.
Značilnosti: svetlo rumena barva z odtenki zlate; vonj po sredozemski makiji. Suh in poln okus z izrazito sadnimi notami in odločnimi mineralnimi sledmi.
Serviramo pri temperaturi: 17°C
Ujemanje vina in hrane: Odlično za aperitiv ali z rezanci s tartufi. Naravno se sklada z morskimi jedmi, omakami in okusnimi začetnimi jedmi.