Naša vina

Naša vina nastajajo v gozdu in se rojevajo iz trt v starem vinogradu, ki mu pravimo Ušje. Vinograd se razteza na desetih hektarjih zemlje na planoti, kjer stoji vasica z imenom Vrh sv. Mihaela. Obkrožajo ga makija in grmi ruja, ki se tesno oprijemajo bele skale.

Tu narava oblikuje vsak grozd posebej. V nežnem objemu sonca ter pod ostrim dežjem in vetrom narava vsakemu grozdu nudi vse, kar je dobrega v kraški zemlji. Vsaka letina je edinstvena in neponovljiva, podobno kot umetnina ali apnenčast steber v kraški jami, ki ga vodne kaplje oblikujejo v svojevrsten pojav. Narava ne pozna strogih pravil, narava je umetnost. Vinarji-vinski oblikovalci imamo zgolj nalogo, da naravo razumemo in ji damo možnost, da se izrazi; včasih pa je dovolj, da preprosto počakamo.

Z enološkega vidika verjamemo v moč naravnega vrenja in v uporabo naravnih kvasovk, ki vsaki letini dajejo edinstven pečat. Naravi omogočimo, da se izlije v vino, kakor to počne pisec, ko svoje občutke izlije na dnevniški list papirja.

Moštu pustimo, da macerira v stiku z olupki grozdnih jagod. S tem spodbudimo vrenje in vinu omogočimo, da pridobi vse arome in fenole, ki bodo tisto letino razlikovali od ostalih. Maceracija iz grozdja iztisne njegove naravne značilnosti in značaj naših vinogradov ter ju prenese v vino. Glede na letino lahko maceracija traja od deset dni do treh mesecev. Včasih vinu pomagamo, da nadalje zori v starih sodih iz slavonskega hrasta. Tako kot narava, tudi mi odklanjamo stroga pravila in raje prisluhnemo vinu.

Naša vina dolgo let zorijo v kleti. Ta naravni proces je pri vsaki sorti drugačen, zato vsakemu vinu pustimo, da se oblikuje v svojem tempu. Vina nato ustekleničimo brez filtriranja in pustimo, da še eno leto mirujejo ter tako dosežejo ravnovesje in vrhunske arome.

 

PRIZNANJA

ZLATA MEDALIJA “DECANTER WORLD WINE AWARDS”
prvo tovrstno priznanje sorti TERAN in vinorodni deželi KRAS

NAGRADA LUIGIJA VERONELLIJA 2014
Kategorija Nadobudneži: NATAŠA ČERNIC, mlada ženska, ki se je odločila, da svoje življenje posveti vinarstvu. Svoj poklic opravlja na zahtevni kraški zemlji, kjer kraljujeta kamen in oster, mrzel veter; izbrala je sorte, ki jih ni enostavno gojiti, iz njih pridelovati vino in jih tržiti: vitovsko, istrsko malvazijo in teran.
Nataša je pogumna in ljubezniva, a borbena ženska z zelo izrazito osebnostjo, ki lastna prepričanja in načela sporoča z neutrudnim navdušenjem: popolnoma je predana svoji zemlji in nikakor noče posegati v naravo. Že zrelim trtam omogoči, da se samostojno uravnavajo. Celo takrat, ko predstavlja izvirne nalepke na steklenicah svojih vin, izžareva gotovost in vztrajnost.”

Klasična linija

Ta linija zajema avtohtone kraške sorte, ki izražajo svoj najbolj tipičen in iskren značaj. Pri maceraciji vin sledimo vzorcem izredno elegantnega postopka. Ko želimo spodbuditi fizikalne procese pri nastajanju vina, vinu omogočimo delno zorenje v sodih iz slavonskega hrasta. Vino pridobivamo iz skrbno izbranih grozdov, ki najbolj neposredno izražajo značilnosti našega vinograda Ušje in naše zemlje.

Klasična Linija
TERAN

Klasična Linija
VITOVSKA

Klasična Linija
MALVASJA

Arhivska vina

V to linijo so zbrane tipične kraške sorte, ki kažejo vso svojo izrazno moč. Gre pravzaprav za eksperimente, raziskovanje in sledenje načrtom Narave. Izredno gosti nasadi in omejen donos, sušenje grozdnih jagod in žlahtna gniloba dajejo grozde z visoko vsebnostjo sladkorja in drugih snovi. Dolg postopek maceracije in zorenja v hrastovih sodih daje vinu poln, kompleksen okus in strukturo. Naša arhivska vina kljubujejo času in sledijo čustvom … Razkrivajo nam pravo naravno simfonijo, ki zazveni v kozarcu.

Arhivska Vina
LEONARD MALVASJA

Arhivska Vina
TRUBAR

Arhivska Vina
TERRAN 2012

Izbrana linija

Ko Narava povzdigne glas, se moramo zavedati svoje vloge in delovati skladno z lastnimi etičnimi načeli. Slabe letine, ko se vreme znaša nad trtami s sušo ali z nalivi, nas spodbudijo, da smo skrajno domiselni in izkoristimo vse, kar nam narava ponuja. Tako so nastala vina della Bora (burjina vina), ki jih krasijo izvirne nalepke in nam pripovedujejo o težki letini, ko trte obrodijo povprečno od deset do dvajset stotov grozdja na hektar. V teh vinih boste zaznali neponovljive odtenke in okuse, saj na nov način pripovedujejo že znano zgodbo in nas znajo še kako presenetiti.

Izbrana linija
ROSSO DELLA BORA

Izbrana linija
BIANCO DELLA BORA

Izbrana linija
CADENZA D’INGANNO