Teran 2012

Leta 2012 smo teran pridelali v enem tednu … Še vedno se spominjam, kako sem tistega jutra po pecljanju, ko se je začel postopek maceracije, pomislila, da sem se verjetno zmotila in zamenjala kad z novim vinom s kadjo, v kateri je bilo vino iz prejšnjega leta. V dvanajstih urah se je vsebnost sladkorja v moštu iz terana iz leta 2012 razpolovila pri temperaturi 22°C. Začeli smo vneto potapljati grozdje. Bili smo prepričani, da smo z ekstrakcijo začeli prepozno. A vendar struktura vina ni odvisna od maceracije, niti pri rdečih vinih ne. Narava je tista, ki daje vinu strukturo, pomaga pa ji izkušena človeška roka, ki zna pridelovati grozdje in ne prepreči vrenja.

Sorta: 100 % teran
Proizvodno območje: Kras
Prst: apnenčasta planota, ki jo prekriva rdeča zemlja z visoko vsebnostjo železa
Srednja starost: 18 let
Razporeditev ob sajenju: Guyot – 9.000 trt na hektar – metoda Simonit
Donos: 8 stotov na hektar
Preventivni ukrepi v vinogradu: v zadnjih 20 dneh zorenja na grozde razpršimo emulzijo iz propolisa. Gre za antiseptik, ki na ekološki način preprečuje napade gliv (botritisa, kisle gnilobe)
Serviramo pri temperaturi: 18° C
Ujemanje vina in hrane: kraški file, “Bisat” oziroma jegulja na žaru, zajčji ragu, merjasec v paradižnikovi omaki, srnjak, čokoladne torte.

TERAN – in njegove edinstvene lastnosti!

Izsledki raziskave INTERREG ITALIA – SLOVENIJA “AGROTUR”, ki so jo nedavno izvedli raziskovalci univerz v Trstu in Ljubljani, kažejo, da teran pomaga pri absorpciji železa. Je torej naravno prehransko dopolnilo.
Poleg tega vsebuje teran veliko več antioksidantov, na primer antocijanov, polifenolov in resveratrola, kot druga rdeča vina v svetovnem merilu.
Za več informacij obiščite spletno mesto www.agrotur.it