Teran

Sorta: 100 % teran
Proizvodno območje: Kras
Prst: apnenčasta planota, ki jo prekriva rdeča zemlja z visoko vsebnostjo železa
Srednja starost trt: 18 let
Razporeditev ob sajenju: Guyot – 8.000 trt na hektar – metoda Simonit
Donos: 30 stotov na hektar
Postopek proizvodnje: grozdje ročno trgamo konec septembra in ga shranimo v zabojih; sledi pecljanje; vrenje poteka na naravnih kvasovkah v jeklenih sodih pri nadzorovani temperaturi (20°C); sledi maceracija (namakanje jagodnih kožic) za največ 20 dni (trajanje maceracije je lahko različno glede na letino). Vino nato od 12 do 18 mesecev zori na kvasovkah; v tem obdobju pride do dveh naravnih fizikalnih procesov: mlečnokislinskega vrenja in stabilizacije. Vino ustekleničimo po treh letih brez filtriranja. Ob upoštevanju naravnega postopka zorenja vina se včasih odločimo za zorenje v starih barik sodih iz slavonskega hrasta; vino ustekleničimo dve leti pozneje brez filtriranja, nato pa vsaj eno leto zori v steklenicah.
Značilnosti: živa rubinasto rdeča barva s škrlatnimi odtenki. Izrazit vonj po malinah in borovnicah, humusu, gobah in gozdni podrasti. Intenziven in poln okus, kislost je uravnovešena zaradi 4 let zorenja. Sveže in osvežujoče.
Serviramo pri temperaturi: 14°-16°C poleti, 16°-18°C pozimi
Ujemanje vina in hrane: kraški file, bisat oziroma jegulja na žaru, mesni narezek in kraška salama, goveja taljata z jurčki, meso na žaru, kranjska klobasa, čevapčiči, ražnjiči in pleskavica, čokoladne torte

TERAN – in njegove edinstvene lastnosti!

Izsledki raziskave INTERREG ITALIA – SLOVENIJA “AGROTUR”, ki so jo nedavno izvedli raziskovalci z univerz v Trstu in Ljubljani, kažejo, da teran pomaga pri absorpciji železa. Je torej naravno prehransko dopolnilo.
Teran poleg tega vsebuje veliko več antioksidantov, na primer antocianov, polifenolov in resveratrola, kot druga rdeča vina v svetovnem merilu.
Za več informacij obiščite spletno mesto www.agrotur.it