Turistična in enogastronomska ponudba

INFO +39 0481 067616 – cell. +39 349 79 57 889 – info@castellodirubbia.it

Pri podjetju Grad Rubije želimo ovrednotiti umetniško in naravno dediščino tega območja, ki je naši družini od nekdaj pri srcu. V ta namen smo si zamislili nekaj vodenih pohodov po krajih zgodovinskega pomena. Pridružite se nam na ganljivem in obenem očarljivem popotovanju po gozdu, kjer boste uživali v odkrivanju skritih poti in boste lahko občudovali nešteto barvnih odtenkov. Pohod bo gotovo navdušil odrasle in otroke.

Svojim gostom ponujamo tudi turistične pakete po meri. Ti vključujejo voden ogled Gradu Rubije in naših vinogradov ter zgodovinskih znamenitosti Vrha sv. Mihaela: topniških rovov iz prve svetovne vojne, spomenika padlim v drugi svetovni vojni, zaklonišč iz obdobja hladne vojne in naravne kraške jame.

Obiskovalcem je na voljo tudi bogata ENOGASTRONOMSKA PONUDBA (klikni tukaj za več informacij), ki vključuje obisk kleti, degustacijo vin in pokušnjo tipičnih kraških proizvodov. Pri nas lahko gostje rezervirajo tudi kosila, večerje in privatne zabave. Naša dvorana je idealen prostor za konference, razstave in koncerte.

V nadaljevanju lahko preberete več o posameznih znamenitostih.

GRAD RUBIJE

Grad, ki se dviga visoko nad kraško planoto, ima bogato in vznemirljivo zgodovino: tu so v bronasti dobi nastale prve naselbine (neolitski kaštelirji), v srednjem veku naj bi v te kraje prispel kralj Rihard Levjesrčni, ki se je vračal iz križarskih vojn; sledi prevlada plemstva in nastop protestantizma, ki ga zaznamujejo prihod Primoža Trubarja in prve pridige v lokalnih jezikih, slovenščini in furlanščini, nato izbruh gradiščanskih vojn (1615-1618), ko je bil grad prvič porušen, veliko pozneje pa prva svetovna vojna (1915-1918), ko so celo vas evakuirali ter porušili grad in vinograde, ki jih je Dunajski dvorec tako zelo cenil, in seveda vrnitev domačinov na Kras in njihov vse večji občutek pripadnosti, ki s seboj prinaša upanje v prenovo.

Druga svetovna vojna, strah in hladna vojna. Leta 1998 nastopi obdobje miru, ki spodbudi obnovo gradu in ponovno posaditev avtohtonih sort trt.

ZAKLONIŠČA IZ OBDOBJA HLADNE VOJNE – Le 20 minut hoje od naše kleti

Zaklonišča iz obdobja hladne vojne sodijo v objekt Debela Griža v zaselku Cotiči v občini Sovodnje ob Soči (GO). Mednje prištevamo šest zaklonišč ter nekaj dodatnih zgradb. Ti objekti so bili zgrajeni ob koncu šestdesetih let devetnajstega stoletja iz železobetona z metodo pokritega vkopa (ang. cut and cover).

V zaklonišču M4 je bil brzostrelkam namenjen prostor pod oklepno kupolo s štirimi strelnimi linami; to je debel jekleni obok, pod katerim sta bili postavljeni dve brzostrelki: najprej težka breda (Breda Model 37), nato pa brzostrelka MG42/59.

Na vrhu hriba Škofnik pod Vrhom sv. Mihaela stoji poveljniško zaklonišče z opazovalnico (PCO). S tega položaja je bilo mogoče nadzorovati Goriška vrata, Vipavsko dolino in planoto, ki obkroža vas Lokvica. Tu so vojaški poveljniki prek telefona in radijskih sprejemnikov prejemali in oddajali vojaška sporočila. Od tod so tudi koordinirali napad in obrambne akcije bližnjih vojaških postojank, ki sta jih nadzorovala dva vojaška oddelka. Poleg tega sta bila tu še poveljstvo bojnih enot in artilerijska opazovalnica, ki je bila opremljena z optičnimi napravami pa tudi z radarjem za nadziranje terena, napravo AN/TPS-33 manjše velikosti. Radar so skrili v jarek, iz katerega so ga ob potrebi dvignili s pomočjo gradbenega dvigala, in tako zagotovili njegovo čim manjšo izpostavljenost.

Poveljniško zaklonišče z opazovalnico (PCO) je dvonadstropni podzemni prostor. V spodnjem nadstropju so glavni prostori oziroma dve zaklonišči za vojaško poveljstvo. Prekriva ju polkrožen obok iz železobetona. Prostori v zgornjem nadstropju so služili tehnično-logističnim namenom: v enem od prostorov je bil nameščen agregat za proizvajanje elektrike, drug prostor je služil kot skladišče goriva, tretji prostor so uporabljali za jedrsko, biološko in kemično dekontaminacijo, v četrtem prostoru pa so bile nameščene naprave za filtriranje zraka (ki so skupaj z neprepustnimi vrati omogočale uravnavanje zračnega tlaka med notranjimi prostori in zunanjostjo).

Poleg artilerijske opazovalnice je tu še opazovalnica na utrdbeni liniji (pravijo ji tudi „posebna opazovalnica“). Na videz je podobna postojanki za brzostrelke, je pa nekoliko manjša, saj je v njej prostor samo za eno osebo. Opazovalnica je bila preko telefonske linije povezana s podzemnim zakloniščem za vojaško poveljstvo.

Za vodene oglede skrbijo turistični vodiči v sodelovanju z odborom Bunker San Michele , ki pod okriljem združenja veteranov vojaške pehote Associazione Nazionale Fanti d’Arresto in v dogovoru z Goriško pokrajino od junija 2015 prostovoljno skrbi za restavriranje, ohranjanje in varstvo dveh objektov, ki sestavljata trajno utrdbeno linijo ob severno-vzhodni meji. Odboru gre tudi zahvala za vse tehnične podatke, ki nam jih je nudil.

KROŽNA POT V COTIČIH – 10 minut hoje od naše kleti

Italijanski topniški rovi v zaselku Cotiči so dragoceno pričevanje vojnih operacij na Soški fronti med prvo svetovno vojno. Jeseni leta 1916 so jih skopali pripadniki vojaškega oddelka Genio Minatori, služili pa so kot strateško oporišče v bitkah, ki so se zvrstile spomladi leta 1917.

V rovih, ki so jih skopali na nadmorski višini 242 metrov, je bilo šest topniških položajev oziroma šest topov. Vsak položaj je bil zavarovan s tramovi, ki so bili podprti z jeklenimi in cementnimi oporniki. Topniški streli so dosegali Škabrijel, Trnovo, Ajševico in Ozeljan v goriškem zaledju. Dostop do rova sta omogočala dva danes delno vdrta tunela. Ta sta vodila do ceste, ki pelje od Vrha sv. Mihaela do kraja Peteano.

V obdobju, ko so zaključevali izkop topniških rovov, je italijanska vojska utrdila svoj položaj in postavila okrepljeno obrambno linijo na celotnem območju, ki se razteza ob vznožju gričev: od Gabrij do Gradu Rubije, pa do Boškiča in Gornjih Cotičev. Žične ovire so povezovale Doberdobsko frontno črto z gričem Brestovec. V zaledju fronte so postavili barake, utrjena zaklonišča in logistično pomembno infrastrukturo ter speljali steze in zavarovane poti.

JAMA PEČINA V ČRNCIH – 30 minut hoje ali 5 minut vožnje od naše kleti

Na Vrhu sv. Mihaela lahko obiščete številne podzemne rove in utrjena zaklonišča, ki so izrednega zgodovinskega pomena, saj pričajo o poteku prve svetovne vojne na Krasu. Med njimi izstopata predvsem jama Pečina in avstro-ogrska zaklonišča v Črncih.

Poleti leta 1915 so avstro-ogrske čete v zaledju fronte zasedle ozemlje, ki je zajemalo zaselka Črnci in Cotiči ter dolino v Vižintinih. Takrat je avstrijsko poveljstvo začelo ponovno uporabljati številne kraške globeli v bližini frontne črte. Služile so predvsem kot zatočišče vojakom in obramba proti bombnim napadom.

Med ta „vojna brezna“ prištevamo tudi jamo Pečina (ita. Antro dei Casali Neri), ki so jo izkopali v dolini v zaselku Črnci. V jami je velika stopničasta dvorana (velika je 25x25m, notranjost jame pa v višino meri 10m). Tu so postavili lesene barake, v katere se je lahko zateklo do 800 vojakov. Jama je služila kot zaklonišče za madžarske vojaške enote, ki so nadzorovale Vrh sv. Mihaela. Po 6. soški bitki (od 4. do 17. avgusta 1916) so jamo zasedli oddelki italijanske vojske iz zaledja. Na steni ob vhodu v dolino je postavljena spominska plošča z datumom 30. avgust 1917, ki priča o prisotnosti italijanskih vojakov iz čete 29° Raggruppamento Assedio v 11. soški bitki (od 17. do 31. avgusta 1917).

SPOMINSKA POT NA VRHU SV. MIHAELA

La Zona Sacra monumentale MONTE SAN MICHELE abbraccia la cima del Monte San Michele e la parte superiore di San Michele del Carso,

Črnci e Gornji Vrh, dove si trova la nostra cantina vinicola. Sul San Michele hanno avuto luogo le battaglie più sanguinose del FRONTE ISONZO, dove centinaia di migliaia di uomini hanno combattuto perdendo la vita.

Vi proponiamo alcune foto d’epoca e vi rimandiamo a visitare la pagina www.itinerarigrandeguerra.it per approfondimenti.

VISITA ALLA RISERVA NATURALE GRADINA

 

Visita naturalistica guidata alla landa carsica nella riserva naturale di Doberdò e Pietrarossa in collaborazione con il centro visite Gradina, il cui personale verrà a prendere i nostri ospiti nella cantina di Castello di Rubbia e li accompagnerà in loco.

Durata della visita: tragitto in macchina dalla cantina + visita = 50 minuti