Vinograd

Zgodovinski vinograd Ušje se razprostira na griču. Obkrožajo ga gozdovi in ostre skale, ki jih ovija ruj. Špalirji pokrivajo celih 10 hektarjev. Tipično, z železom bogato kraško zemljo živo rdeče barve nežno božajo vplivi Sredozemlja.

Ta kraški vinograd, ki je bil uničen med prvo svetovno vojno, je ponovno oživel s pomočjo svojih plodov: Vitovske, Terana in Malvazije. Te sorte gojimo ob upoštevanju naravnega ravnovesja posamezne trte. Vsaka trta obrodi le nekaj grozdov, ki pa so popolnoma zreli in najvišje kakovosti.
Naša družina vse od konca devetdesetih let goji avtohtone kraške sorte: vitovsko, istrsko malvazijo in teran. Pri tem uporabljamo metodo Simonit & Sirch, ki upošteva naravno ravnovesje trte in zagotavlja grozdje vrhunske kakovosti.
Ker želimo zagotoviti prvovrstne surovine, so naše trte gosto posajene. Posadili smo kar do 10.000 sadik na hektar, vsaka trta pa navadno obrodi le od 500 do 800 gramov grozdja. Trte obdelujemo ročno in pri tem ne uporabljamo sredstev za uničevanje plevela.
Naši vinogradi rastejo na Krasu, skalnatem območju, ki ga prekrivata apnenec in rdeča zemlja. Kras je nastal zaradi posebnih geoloških pojavov, ki jim pravimo kraški pojavi. Značilna prst in podnebje dajeta našim vinom edinstvene in nadvse izrazite značilnosti, predvsem mineralne note, poln okus in večplastne arome.
Naš stil se razlikuje predvsem zato, ker stremimo k eleganci in trajnosti. Zato smo se odločili za dolg postopek maceracije in za vrenje na naravnih kvasovkah. Te so edine, ki v vino prenesejo DNK naših vinogradov. Postopek maceracije je vsako leto drugačen. Prepričani smo, da so podnebne spremembe in spremembe, ki nastopijo z menjavanjem letnih časov, ključni dejavniki, ki dajejo našemu vinu značilen okus.