Vitovska

Sorta: 100 % vitovska
Proizvodno območje: Kras
Prst: apnenčasta planota, ki jo prekriva rdeča zemlja z visoko vsebnostjo železa
Srednja starost trt: 18 let
Razporeditev ob sajenju: Guyot – 9.800 trt na hektar – metoda Simonit
Donos: 30 stotov na hektar
Postopek proizvodnje: grozdje ročno trgamo konec septembra in ga shranimo v zabojih; sledi pecljanje; vrenje poteka na naravnih kvasovkah v jeklenih sodih pri nadzorovani kletni temperaturi; sledi maceracija (namakanje jagodnih kožic) za največ 20 dni (trajanje maceracije je lahko različno glede na letino). Vino nato od 12 do 18 mesecev zori na kvasovkah; v tem obdobju pride do dveh naravnih fizikalnih procesov: mlečnokislinskega vrenja in stabilizacije. Vino ustekleničimo po treh letih brez filtriranja. Ob upoštevanju naravnega postopka zorenja vina se včasih odločimo za zorenje v starih barik sodih iz slavonskega hrasta; vino ustekleničimo dve leti pozneje brez filtriranja, nato pa vsaj eno leto zori v steklenicah.
Značilnosti: živo rumena barva z odtenki zlate; cvetica je široka in intenzivna; izstopa vonj po suhem senu in kamilici, akacijevem medu in sadju z belim mesom. Okus je poln in bogat, izrazito aromatičen z dolgotrajnimi mineralnimi notami.
Serviramo pri temperaturi: 17°C
Ujemanje vina in hrane: rižota z divjimi šparglji oziroma brščikami z Vrha sv. Mihaela, rižota s koprivo, frtalja z zelišči, krepke zelenjavne juhe, na primer tipična jota, in okusne začetne jedi, tudi morske.